Wie heeft mij gebeld?

Opgepast! Vele oplichters zijn tegenwoordig via telefoonlijnen aan het werk. Ze proberen op verschillende manieren via de telefoon geld of gegevens binnen te halen. Als je gebeld wordt door een persoon die zich bijvoorbeeld voordoet als een medewerker van jouw bank of creditcard bedrijf, dan moet je op jouw hoede zijn. Deze medewerkers mogen nooit jouw pincode of andere persoonlijke gegevens vragen via de telefoon, geef deze daarom nooit zomaar aan derden. In dit artikel willen we jou wat meer tips en informatie geven.

Tips bij telefoon misbruik

Misschien heb jij de gewoonte om geen onbekende nummers op te nemen. Het is een feit dat er allerlei vreemde telefoontjes plaatsvinden tegenwoordig. Je kan wel altijd via Nummer Zoeken proberen te achterhalen wie jou heeft geprobeerd te bereiken. De vraag: “Wie heeft mij gebeld?” kan mogelijk via deze telefoonboek database gemakkelijk achterhaald worden. Een nummer zoeken kan hier via omgekeerd zoeken uitgevoerd worden.

Valse telefoontjes

Geef geen computertoegang aan mensen die jou bellen met een aanbieding. Het gebeurt dat mensen gebeld worden door iemand die zegt voor Microsoft te werken. Vervolgens zal deze jou een aanbieding doen voor een update of voor gratis hulp bij computerproblemen. Nogmaals even de herhaling; verleen geen toegang tot jouw computer, laat geen programma installeren en geef nooit persoonlijke gegevens door. Het zijn valse telefoontjes. Heb je hiermee te maken gehad, dan laat een beoordeling over dit onbekende nummer achter in de database van Nummer Zoeken.

Last van een stalker

Helaas komt het ook zeer regelmatig voor dat mensen gestalkt worden door buitenlandse telefoonnummers. Het kan aan te raden zijn geen telefoonnummers uit het buitenland te beantwoorden, als je geen telefoontje uit een ander land verwacht. Bel deze nummers ook nooit zelf terug. Het kan zijn dat het frauduleuze nummers zijn, welke je moet betalen met zeer hoge tarieven. Hierdoor kan je heel veel geld kwijtraken, en dat zou zeer vervelend zijn. Je kan via Nummer Zoeken proberen gegevens van het onbekende nummer te achterhalen.

Oplichters dringen aan

Op het moment dat je gebeld wordt door iemand die maar blijft aandringen op het doorgeven van informatie, zoals bankgegevens, dan is de kans heel groot dat je een oplichter aan de lijn hebt. Zodra er gevraagd wordt naar jouw bankrekeningnummer, jouw BSN nummer of gegevens van creditcard, hang dan op. Zelfs het intoetsen van een door hen gewenste knop kan al toestemming tot jouw telefoon verschaffen. Dus wees op jouw hoede met onbekende nummers. Je kan het beste wel een melding maken van het nummer wat jou gebeld heeft, onder andere in de grote database van Nummer Zoeken.

Veel gehoorde oplichtingszinnen

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, daarom zullen we hieronder een paar voorbeeldzinnen plaatsen, welke veel door oplichters gebruikt worden. En helaas trappen er nog altijd mensen in, de oplichters zijn echte professionals. De opmerkingen die bellers vaak te horen krijgen zijn: - Je bent geselecteerd als één van onze gelukkige winnaars - Je krijgt bij aanschaf van product ‘x’ een prachtige extra cadeau - Je hebt een prijs gewonnen (in een buitenlandse loterij) - Je moet hierin direct een beslissing nemen - Jij bent speciaal geselecteerd voor onze mooie aanbieding - We hebben voor deze aanbieding jouw gegevens nodig

Bel me niet register

Telemarketeers zijn verplicht volgens de wet om aan te geven dat hun telefoontje om een verkoopgesprek gaat. De verkoper moet zijn naam vertellen en tevens de naam van het bedrijf waarvoor hij of zij werkt. Als dit niet wordt gedaan, ook niet als je hiernaar vraagt, dan kan je beste gelijk ophangen. Wil je niet lastig gevallen worden door ongevraagde telefoontjes dan kan jij je laten registreren in het zogenaamde ‘Bel me niet register’. Als jouw telefoonnummer hierin staat geregistreerd, dan mogen bedrijven jou niet meer telefonisch benaderen voor commerciële, charitatieve of ideële doeleinden. Dit is een goede optie voor jou om onbekende nummers tegen te gaan.

Een telefoonnummer zoeken

Heb jij een onbekend telefoonnummer wat regelmatig op jouw scherm verschijnt, dan kan je het nummer op de homepage van Nummer Zoeken intoetsen. Dit kan je doen in het veld ‘Voer hier het telefoonnummer in wat u gebeld heeft’. Vervolgens zal de enorme database voor jou gaan zoeken. Mocht het nodig zijn dan kan je een eigen notitie over het nummer achterlaten, zodat deze telefoonboek database steeds uitgebreider en completer wordt. Door een jarenlange verzameling heeft Nummer Zoeken inmiddels een gigantisch grote database met bedrijven, verenigingen en particulieren.

Een nummer blokkeren

Bij stalking kan je een nummer blokkeren, zo kan dit telefoonnummer jou niet meer bereiken en dus niet meer lastig vallen. In veel gevallen kan je een nummer kan blokkeren door contact op te nemen met jouw telecom provider. Zij kunnen het doorgegeven nummer voor jou registreren, zodat jij er geen hinder meer van ondervindt. Via mobiele telefoons kan je vaak zelf een nummer blokkeren. Mocht je hier niet uit komen, dan zal jouw provider altijd kunnen helpen. Ook kan jij jouw eigen nummer tot een geheim nummer laten maken, zo kan je dus niet voor in een telefoonboek.

Van telefoonnummer veranderen

Mocht het blokkeren van de oproepen of een geheim nummer nog niet voldoende zijn, dan zou je als allerlaatste optie kunnen overwegen om zelf van nummer te veranderen. Dan is het verstandig om contact op te nemen jouw provider. Zij kunnen je mogelijk van extra advies voorzien. Naast blokkeren, het Bel me niet register en jouw eigen telefoonnummer geheim te laten maken, is mogelijk de enige optie nog het overstappen naar een ander nummer.

Telefoonoplichting en omgekeerd zoeken

Geef nooit en te nimmer gegevens en verbreek de verbinding zodra je het niet vertrouwt! Dat is eigenlijk kort gezegd de boodschap om oplichting via de telefoon te voorkomen. Je kan onbekende nummers die jou hebben gebeld via omgekeerd zoeken proberen op te sporen. En mogelijk kan je hierbij nieuwe informatie vinden of zelf achterlaten. Het telefoonboek van Nummer Zoeken slaat alle achtergelaten gegevens van andere gebruikers op, zodat je opmerkingen over het betreffende telefoonnummer kan inzien. Wie heeft mij gebeld? Deze vraag kan mogelijk via de website van Nummer Zoeken beantwoord worden.