Omgekeerd zoeken

Het kan vervelend zijn om onbekende nummers op je scherm te zien verschijnen. Of misschien ben je nieuwsgierig naar de onbekende die achter het telefoonnummer zit van een gemiste oproep. Maar zeker als het nummer jou vaker probeert te bereiken, en je wil of kan niet opnemen, kan het fijn zijn om dit telefoonnummer op te zoeken. Via omgekeerd zoeken op deze pagina van Nummer Zoeken is dit snel en eenvoudig gedaan. Het is zelfs mogelijk om een melding achter te laten bij het opgezochte contact. Zo kan er gelijk een handige uitbreiding van de reeds enorme database plaatsvinden.

Zoek op telefoonnummer

Het zou vroeger onmogelijk zijn geweest om een heel telefoonboek door te bladeren, om naar een telefoonnummer te zoeken. Maar gelukkig is omgekeerd zoeken mogelijk geworden. Via Nummer Zoeken kan je eenvoudig het telefoonnummer invoeren en bekijken welke gegevens er over dit nummer bekend zijn. Door jarenlang telefoonnummers en gegevens te verzamelen is er bij Nummer Zoeken een gigantische database ontstaan, waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Het zoeken op telefoonnummer is een handige manier om er achter te komen wie jou gebeld heeft.

Omgekeerd zoeken is handig en nuttig

Door omgekeerd te zoeken naar een telefoonnummer, kan je zonder terug te hoeven bellen checken wie er heeft geprobeerd jou te bereiken. Zeker als er geen voicemail is achtergelaten en jij niet wil of kan terugbellen. Of als je bijvoorbeeld wordt lastiggevallen via jouw telefoonlijn. Dan wil je helemaal graag weten wie of wat hier achter zit. Bij Nummer Zoeken kan je op de homepage het nummer van jouw scherm intoetsen, en indien nodig een review achterlaten. Zeker in het geval van lastig gevallen worden kan het verstandig zijn dit te doen. Je kan mogelijk in de toekomst andere gebruikers hiermee van dienst zijn.

Soorten telefoonnummers

Er zijn veel verschillende soorten telefoonnummers in de omloop. Normaal gezien bestaan de telefoonnummers in Nederland uit tien cijfers. Praktisch voor privé nummers altijd beginnend met het netnummer van de regio, vervolgens zal er een eigen authentiek nummer aan worden toegekend door de provider. Dit nummer maakt het mogelijk om bereikbaar te zijn voor anderen. Naast vaste nummers krijgen we meer en meer te maken met mobiele telefoonnummers, welke ook uit tien cijfers bestaan, beginnend met ‘06’.

Bedrijfsnummers en gemeenten

Bedrijven hebben veel al een nummer, welke begint met de cijfers ‘088’. Deze bedrijfsnummers zijn zo gebundeld. Soms beginnen ze ook wel met ‘085’. Als je dus zo’n nummer in jouw scherm ziet staan, dan ben je gebeld door een bedrijf. En aparte nummers, bijvoorbeeld niet bestaande uit tien cijfers maar met vijf of zes cijfers, beginnend met ‘14’, zijn van gemeenten. Na de eerste twee cijfers volgt het netnummer van de betreffende gemeente. Zo is dit voor de gemeente Breda bijvoorbeeld ‘076’, het nummer van de gemeente Breda zal dus zijn: ‘14076’, en gemeente Rotterdam is: ‘14010’.

Gebeld door een onbekend nummer

Als je bent gebeld door een nummer wat jou niet bekend voorkomt, dan zijn er verschillende manieren om uit te vinden wie of welk bedrijf achter het nummer zit. Je kan, bijvoorbeeld in het geval van een vast nummer, aan de eerste cijfers van het nummer al zien waar de aansluiting zich ongeveer zal bevinden. De allereerste nummers duiden op een land (landnummer), vervolgens de regio (netnummer) en tenslotte degene of bedrijf in kwestie zelf (eigen deel van het telefoonnummer). Voor alle (aanvullende) gegevens kan je het telefoonnummer invoeren in de database van Nummer Zoeken.

Het landnummer van Nederland

Ieder Nederlands telefoonnummer begint van origine met ‘0031’, dit wordt ook wel aangeduid met of getoond als ‘+31’. Dit werkt beiden. Als je gebeld bent door een erg lang nummer, dan kan je via Google het landnummer opzoeken. Je zou dan de eerste cijfers in kunnen toetsen en hierachter het woord ‘landnummer’ neer te zetten. Ieder land heeft eigen nummers. Als je vanuit Nederland naar een ander land wil bellen dan heb je deze nummers nodig. Andersom, als je in het buitenland bent en je wil naar Nederland bellen, dan zal je ook eerst ‘0031’moeten intoetsen om contact te krijgen.

De netnummers van ons land

Zoals eerder genoemd heeft ieder nummer een netnummer, ook als kengetal of kiesnummer bekend. In Nederland begint elke vaste aansluiting met een netnummer van drie of vier cijfers. Deze nummers zijn gebonden aan een regio ofwel gemeente. Dit maakt het gemakkelijker om te zien uit welk stuk van ons land het telefoontje komt. Een compleet telefoonnummer opzoeken kan je via Nummer Zoeken doen. Dan krijg je gelijk reviews van andere gebruikers te zien, als deze zijn achtergelaten over dit telefoonnummer.

Persoonlijke nummers verboden in omgekeerd zoeken

Op dit moment is het in Nederland verboden om persoonlijke telefoonnummers in een database te zetten bij de optie van ‘omgekeerd zoeken’. Wel mag dit indien er toestemming is gegeven door de persoon in kwestie. Wel is het altijd het proberen waard om het nummer te zoeken in de database van Nummer Zoeken, wellicht is er door anderen al eens eerder opgezocht en is er een notitie achtergelaten. Dit is een nuttige optie die ook voor jou beschikbaar is. Nummer Zoeken biedt jou hiermee twee gratis diensten.

Maak melding bij misbruik

Word jij via de telefoon lastig gevallen door onbekende nummers met vreemde geluiden of verkooppraatjes? Dan maak op zoveel mogelijk plaatsen melding van dit telefoonnummer. Zo kan je ook anderen helpen en informeren. Samen kunnen we meer bereiken. Maak daarom altijd melding van een telefoonnummer als je het vermoeden hebt dat er iets achter steekt wat niet pluis is. Nummer Zoeken heeft hiervoor een beoordelingssysteem opgericht, waar iedereen gratis gebruik van maken. Na het invoeren van een telefoonnummer heb je de mogelijkheid om een opmerking achter te laten, welke anderen te zien krijgen indien zij het nummer opzoeken.

Wet en regelgeving telefonie

Op dit moment zijn met name bedrijven via omgekeerd zoeken doorzoekbaar. Bedrijven hoeven namelijk geen toestemming te geven voor deze optie. In de database van telefoonboeken en telefoongidsen is deze optie er nog niet voor de nummers van burgers. Hun gegevens mogen niet zomaar openbaar gemaakt worden. Wel worden de notities van andere gebruikers door Nummer Zoeken weergegeven, waardoor de database van deze telefoonboekpagina steeds uitgebreider wordt en jouw melding helpt daarbij. Heb je dus een telefoonnummer opgezocht, dan laat even een bericht achter. Nummer Zoeken heeft inmiddels jarenlang nummers verzameld, waardoor er inmiddels 1 miljoen nummers van bedrijven, verenigingen en particulieren beschikbaar zijn.